headlinenieuwtestdef
sgr anvr calamiteitenfonds

Beste reistijd

Als beste reistijd naar Marokko wordt het voor- en het najaar aangeraden. Marokko heeft een landklimaat met grote temperatuurverschillen: erg warm in de zomer en plaatselijk ook erg koud in de winter, de temperaturen in het voorjaar en najaar zijn het meest aangenaam!

marokko  

Marokko-beste reistijd

Klimaat
Klimaat
Marokko heeft een landklimaat, met uitzondering van de kuststreken in het noorden en westen. Een landklimaat heeft grote temperatuurverschillen tussen dag & nacht én grote temperatuurverschillen tussen zomer & winter.

 

In de zomer kun je het zuiden en het binnenland beter mijden. Het kan dan overdag bloedheet worden (terwijl het ’s avonds sterk afkoelt). Aan de kust blijft het enigszins aangenaam door de zeewind. Regen is zeldzaam in de zomer, wel kan er af en toe een heftige regen- of onweersbui vallen. De meeste kans op regen is in het late najaar en het vroege voorjaar. Na lange periodes van droogte veranderen bergrivieren al na een dag regen in woeste watermassa’s.

 

In de winter, van november tot maart, koelt het af in Marokko en kunnen er zelfs sneeuwstormen voorkomen in het Atlasgebergte. De wegen zijn er dan onbegaanbaar en passen moeten worden afgesloten. Ook als je niet de bergen ingaat, maar wel in het binnenland reist, kan het in december en januari flink koud worden in de winter. Het is er dan rustig, en je zult in sommige hotels de enige gast zijn. Aan de kust is het in de winter een stuk aangenamer. Door de invloed van de zee blijft de temperatuur in Agadir en Essaouira in het zuiden het hele jaar door prettig.

 

Let op: In de bergen kan het ’s avonds flink afkoelen, daarom raden we je aan om een goede, warme slaapzak en professionele wandelkleding mee te nemen als je een trekking hebt geboekt voor de wintermaanden!

 

Ramadan
Tijdens de Ramadan kun je op zich prima reizen in Marokko, het is wat de sfeer betreft zelfs erg boeiend. Het zal echter soms wat moeilijker zijn om een restaurantje te vinden dat overdag open is, het aantal geopende restaurants en cafés kan beperkter zijn, maar in de grotere steden kun je meestal wel ergens wat eten. Tussen zonsopgang en zonsondergang kun je op straat beter niet eten. Ook het verkrijgen van alcohol kan tijdens de Ramadan moeilijk zijn. Toeristische attracties zijn gewoon geopend en het transport functioneert normaal.

De islamitische jaartelling is gebaseerd op de maankalender en dat houdt in dat de islamitische feestdagen elk jaar 11 dagen verspringen. Ramadan (de vastenmaand) valt in de negende maand van de islamitische kalender. Ook heeft de exacte datum te maken met de stand van de maan. De waarschijnlijke data van de Ramadan zijn:

16 mei tot 15 juni in 2018
5 mei tot 4 juni 2019

Let op: dit zijn voorspellingen, deze data kunnen een of twee dagen afwijken i.v.m. de werkelijke stand van de maan op dat moment!

 

Reisvoorstel aanvragen
close slider