headlinenieuwtestdef
sgr anvr calamiteitenfonds

Geldzaken

De lokale valuta is de Marokkaanse Dirham. Eén Marokkaanse Dirham is ongeveer € 0,09 waard, en andersom: voor € 1,- krijg je ruim 10 Dirham (koers zomer 2019).

Je kunt bij aankomst op het vliegveld en in de grote steden gemakkelijk pinnen of geld inwisselen. Er zijn overal voldoenden ATM geldautomaten.

Let op: banken zetten een extra beveiliging op je pas, waardoor je niet meer ‘zomaar’ in het buitenland kunt pinnen, je kunt dit tijdelijk uitzetten tijdens je reis.

Het kan soms gebeuren dat buitenlandse banken de nieuwe Nederlandse pinpassen niet herkennen. We raden je aan om altijd cash geld achter de hand te hebben, een tweede pinpas mee te nemen (bij voorkeur van een andere bank) en altijd een creditcard voor noodgevallen (je hebt hiervoor dan de pincode nodig!) Ook heb je een creditcard nodig indien je een auto huurt in Marokko.

Accepteer geen beschadigde biljetten; die raak je zelf namelijk moeilijk weer kwijt. Als je kleinere dorpjes gaat bezoeken of op trektocht gaat is het aan te raden om genoeg kleingeld mee te nemen omdat er weinig wisselgeld voorhanden kan zijn.

 

Fooien
In Marokko wordt voor van alles en door iedereen een fooi verwacht. In horecagelegenheden verdienen de mensen zo weinig, dat fooien erg welkom zijn voor hen. De norm in horecagelegenheden is ongeveer 10%. Bij het parkeren is het geven van een fooi zelfs verplicht, aangezien parkeerwachters geen loon krijgen. Ze zijn dus helemaal totaal afhankelijk van de giften van hun klanten.

 

Prijsniveau
Het prijsniveau is Marokko ligt lager dan in Nederland. In een eenvoudig restaurant of bij marktkraampjes kun je erg voordelig eten. Als je naar een iets luxer restaurant gaat, zijn de prijzen vergelijkbaar met de Nederlandse prijzen. Alcoholhoudende dranken zijn relatief duur. In de winkels en bazaars moet je jezelf echt aanwennen flink af te dingen, behalve als het gaat om levensmiddelen.

Contact
close slider