headlinenieuwtestdef
sgr anvr calamiteitenfonds

Over Marokko

Marokko heeft alles in zich voor een fantastische vakantie. Met brede stranden, besneeuwde bergtoppen, prachtige grillige woestijnen en groene oases is Marokko een land van uitersten. De kleurrijke bevolking is een mengeling van Afrikaanse, islamitische, Europese en Berberse invloeden. Je vindt deze invloeden terug in geheimzinnige soeks, prachtige paleizen & moskeeën en in oude steden als Meknes, Fes, Marrakech en de hoofdstad Rabat. Niet alleen deze koningssteden zorgen voor de mysterieuze schoonheid van het land, ook de grote variatie aan landschappen draagt hier zeker een steentje aan bij!

 

Taal
Klassiek Arabisch is de officiële taal, maar in de dagelijkse omgang wordt het derija (Marokkaans dialect) gesproken. Ook met Frans (Marokko was een Franse kolonie), kun je vooral in de steden goed terecht. Het is echter aan te raden een paar woordjes Arabisch te leren om het contact met de lokale bevolking te vergemakkelijken. Over het algemeen wordt er heel weinig Engels gesproken, maar in de grote steden en in sommige hotels kun je soms ook met Engels terecht. De verkeersborden zijn tweetalig, de plaatsnamen worden zowel in het Arabisch als in het Frans genoemd.


Tijd

In Marokko is het 1 uur vroeger dan in Nederland.


Eten & Drinken

Tajine: dit zijn soort stoofschotels en ze zijn er in veel verschillende soorten. De meest populaire tajines zijn lam met dadels, lam met rozijnen of pruimen en amandelen (mruziya), kip met ingemaakte citroen en olijven (mqualli) en gehaktballen met tomaat en eieren (kefta mqawara). Tajine wordt geserveedr met brood.
Couscous: het nationale gerecht van Marokko. Couscous is vaak met vlees, verschillende soorten groenten, gedroogde vruchten, noten en kaneel. Marokkanen eten couscous normaal gesproken met hun handen.
Pastilla: pastilla wordt vaak gegeten bij speciale gelegenheden, het is een ovengerecht van kip of duif en amandelen in dun bladerdeeg en bestrooid met een dun laagje suiker of kaneel.
Brochettes: gegrild vlees op een spies. Ze zijn heel goedkoop en met een stuk brood erbij zijn ze goed voor een snelle maaltijd.
Harira: de bekende Marokkaanse soep, die tijdens de ramadan wordt gegeten zodra het einde van de vastendag is aangekondigd. Het is een heerlijk geurende, nogal dikke bonensoep, waarin soms stukjes vlees zitten. Net voor het opdienen wordt er een beetje citroensap aan toegevoegd.

Zoete gebakjes mogen in dit overzicht uiteraard niet ontbreken. Van het Marokkaanse gebak zijn de zogenaamde gazellehoornen (kaab el ghzal) niet geweldig. Wel verrukkelijk zijn: briouats met honing en amandelen, griouch, houala rhifa (knapperige koekjes met boter), mhanncha (een opgerold gebak met bestoven met kaneelpoeder), shebbakia (gefrituurde deegslingers met warme honing en geroosterde sesamzaadjes). Absolute toppers zijn bastella of pastilla met melk, ktefa genoemd. Dit heerlijke dessert bestaat uit ouarka-blaadjes geparfumeerd met oranjebloesem, opeengestapeld met gebroken amandelen en vlak voor het opdienen overgoten met afgekoelde melk. Er bestaat ook een verzie met banketbakkersroom.

Het drinken van alcohol is verboden door de Koran. Veel hotels, cafés en bars hebben wel een vergunning maar het kan regelmatig voorkomen dat je helaas geen wijntje of biertje bij je eten kunt bestellen, aangezien dat betreffende restaurant geen alcohol mag schenken.
De nationale drank van Marokko, de muntthee, wordt overal geschonken. De thee is mierzoet, omdat er ontzettend veel suiker ingaat. Vers geperste sinaasappelsap is ook overal verkrijgbaar.

 

Festivals en feestdagen

Belangrijke Nationale feestdagen zijn:

11 januari  Manifest van de Onafhankelijkheid
3 maart  Troonfeest
9 juli  Feest van de Jeugd / Verjaardag van Hassan II
14 augustus  Wadi Eddahab
20 augustus  Herdenking van de Vredesmars
6 november  Herdenking van de Groene Mars
18 november  Feest van de onafhankelijkheid

 

Festivals en feestdagen
Belangrijke islamitische feesten in Marokko zijn:
Id-ul-Maulid: de geboortedag van de profeet Mohammed
Ramadan: de Vastenmaand (zie ook verderop)
Id-al-Fitr: het Suikerfeest
Eid Al-Adha: het Offerfeest

 

Ramadan
Tijdens de Ramadan kun je prima reizen in Marokko, het is wat de sfeer betreft zelfs erg boeiend. Het zal soms wat moeilijker zijn om een restaurantje te vinden dat overdag open is, maar in de grotere steden kun je meestal wel ergens in een restaurantje wat eten. Tussen zonsopgang en zonsondergang kun je op straat beter niet eten. Ook het verkrijgen van alcohol kan tijdens de Ramadan moeilijk zijn.
De islamitische jaartelling is gebaseerd op de maankalender en dat houdt in dat de islamitische feestdagen elk jaar 11 dagen eerder vallen dan het voorgaande jaar. Ramadan (vastenmaand) valt in de negende maand van de islamitische kalender. Alle toeristische attracties zijn geopend en transport functioneert normaal, maar het aantal geopende restaurants en cafés kan beperkter zijn.

De waarschijnlijke data van de Ramadan zijn:

donderdag 18 juni t/m vrijdag 17 juli 2015

maandag 6 juni t/m dinsdag 5 july 2016

Let op: dit zijn voorspellingen, deze data kunnen een of twee dagen afwijken i.v.m. de stand van de maan op dat moment.

 

Veiligheid
Marokko is een veilig land om te reizen waar je je als reiziger welkom zult voelen en niet bedreigd. Je wordt als toerist met een andere cultuur, mentaliteit en uiterlijk gerespecteerd. Behandel de lokale bevolking met hetzelfde respect en je zult een geweldige tijd hebben.
Ook vrouwen alleen kunnen makkelijk reizen, maar je zal hier en daar wat extra aandacht krijgen. Wees wel enigszins discreet met de kleding die je draagt en bedenk dat je bestand moet zijn tegen alle aandacht die je zult krijgen, vooral van mannen.
Zoals in ieder vreemd land dien je ook in Marokko goed op je waardevolle spullen te letten. Draag geen juwelen of kostbare horloges in het openbaar. Houd je rugzak of tas altijd in de gaten. Waardevolle spullen kun je het beste in een moneybelt dragen.

Contact
close slider