headlinenieuwtestdef
sgr anvr calamiteitenfonds

Plaatsbeschrijvingen

Marokko ligt in het noordwesten van Afrika, aan de Middellandse zee, Straat van Gibraltar en Atlantische Oceaan. Het land grenst aan Algerije en de Westelijke Sahara. Het is bijna 25 keer zo groot als Nederland. Marokko heeft een afwisselend landschap. In het westen, aan de Atlantische Oceaan, is een grote, vruchtbare laagvlakte. Direct daarachter liggen hoge bergketens; in het noorden het Rifgebergte en in het zuiden het Atlasgebergte. In het zuidoosten ligt de Westelijke Sahara.

 

Casablanca
Casablanca is de grootste haven- en industriestad van Marokko en Noord-Afrika. Bezoek bijvoorbeeld de op twee na grootste moskee ter wereld (na Mekka en Medina), namelijk die van Hassan II. De moskee is gebouwd op het water en heeft een glazen vloer zodat je de oceaan eronder kunt zien! Vanuit de haven kun je gemakkelijk naar de medina lopen met smalle kronkelstraatjes en een marktgedeelte, in Marokko ook wel kissaria genoemd. In vergelijking met de overige koningssteden is Casablanca een moderne stad die bijna Europees aandoet.

 

Rabat
Deze stad is de politieke en bestuurlijke hoofdstad van Marokko, en de jongste van de koningssteden. Mohammed VI woont het grootste deel van het jaar in Rabat, hier vind je dan ook zijn paleis en het parlement. Vergeleken bij de oudere koningssteden zijn de souks van Rabat relaxed. Het is de meest westerse stad van Marokko, met in de hoofdstraten alle internationale winkels. Naast de moderne stadswijk met brede straten ligt de historische ommuurde wijk Le Kasbah. Je kunt de stad lopend verkennen, naar de Hassantoren, Chellah waar ooievaars in de tuinen wonen en de oude burcht, de Kasbah des Oudaida. Je hebt vanaf het terras een geweldig uitzicht op de rivier!

 

Fes
De middeleeuwse stad Fes is de oudste van de koningssteden, en is door UNESCO tot werelderfgoed benoemd. Het oude centrum kun je alleen te voet verkennen. Fes is helemaal ommuurd en wordt nog steeds door muilezels van goederen voorzien, muilezels hebben dan ook voorrang op voetgangers. Uitkijken dus in de smalle straatjes! Je moet er rekening mee houden dat in Fes alles vroeg dicht gaat. De meeste winkels, tentjes en restaurantjes sluiten rond een uur of half tien, zorg er dus voor dat je voldoende tijd neemt om rustig te kunnen eten.

 

Meknes
Meknes is van klein rustig stadje in de zeventiende eeuw uitgegroeid tot de indrukwekkende ommuurde stad van tegenwoordig. Meknes werd, heel bijzonder, gebouwd met materialen afkomstig uit het nabij gelegen Volubilis. Sindsdien is dit geen levende stad meer. Je kunt Volubilis, de belangrijkste Romeinse opgraving van Marokko, zelf bezoeken als je over een huurauto beschikt (ongeveer een half uurtje rijden). Meknes heeft twintig Bab’s (poorten) en meer dan vijftig paleisjes. De Marokkanen zelf vinden Meknes één van de mooiste steden van Marokko, en dat is niet voor niets! Bezoek bijvoorbeeld de levendige medina, het koninklijk paleis Dar Djamai of de koranhogeschool Medersa Bou Inania.

 

Marrakech
De eeuwenoude stad Marrakech wordt ook wel ‘de parel van het zuiden’ genoemd. In Marrakech hoef je je geen moment te vervelen. Hoewel er in de stad niet heel veel oude gebouwen of musea te zien zijn, is er genoeg te beleven! Het Djemaa El Fna plein is de bijzondere ontmoetingsplaats in het hart van de medina. In de ochtend zijn er bijvoorbeeld tandartsen en kappers aan het werk, ’s middags komen er rondtrekkende kooplieden, slangenbezweerders en buikdanseressen bij en in de avond ruik je over het hele plein de heerlijkste etensgeuren. Rondom het plein liggen de souks, waar je heerlijk door de smalle straatjes kunt dwalen en werkelijk alles kunt kopen. Inmiddels heeft Marrakech ook een nieuwe wijk, de Gueliz, hier tref je het moderne Marrakech aan en hier ligt ook ons standaard hotel. Vanuit Marrakech kun je veel uitstapjes maken naar het bergland ten zuiden van de stad.

 

Agadir
Agadir ligt in het zuiden van Marokko, met de oceaan voor de deur. Het is een modern stadje met een acht kilometer lang zandstrand en meer dan 300 zonnige dagen per jaar! Je kunt heerlijk door de branding of over de promenade langs het strand lopen. Je kunt vaak je handdoek gewoon op het strand neerleggen en gaan liggen, maar als je niet lastig gevallen wilt worden door allerlei opdringerige verkopers kun je beter naar één van de beachclubs gaan. Je hebt dan een lekker bedje met parasol en kunt genieten van de rust. Het toeristische centrum is gezellig druk met veel terrasjes, winkeltjes en eetgelegenheden. Vanaf de ‘oude kasbah’ welke op een heuvel ligt, heb je een prachtig uitzicht over de stad en het strand. In het weekend zijn er verschillende markten in de souks aan de rand van de stad.

 

Essaouira
Een klein hippie-achtig havenstadje aan de Atlantische kust tussen Agadir en Casablanca, waar altijd een lekker windje staat. Het stadje is gesticht door de Portugezen, waar de Portugese fortificaties in de vissershaven nog aan herinneren. De belangrijkste bezienswaardigheid is het Skala de la Ville, een bastion met tientallen kanonnen die richting zee wijzen. Door de wind kun je er het hele jaar genieten van de omgeving en is het ook een mooie plaats om te windsurfen. Hippe surfdudes en traditionele moslima’s lopen allemaal door elkaar. Er zijn uitstekende restaurants, waar de heerlijkste (vis)gerechten worden geserveerd. In de medina kun je lekker wandelen, er is een kruiden- en graanmarkt, een sieradenbazaar, een vlooienmarkt en straatjes waar de beroemde houtsnijders gevestigd zijn. Het houtsnijwerk uit Essaouira is in de meeste souks in Marokko te vinden!

 

Mirleft en Sidi Ifni
Aan de Atlantische Oceaan, op ruim 2 uur rijden ten zuiden van Agadir, vind je een stuk prachtige kuststrook tussen de plaatsjes Mirleft en Sidi Ifni. Het is een langgerekte verzameling van fotogenieke, vaak zeer rustige stranden. Het bekende strand van Legzira ligt precies tussen de twee plaatsen in, hier vind je een prachtige baai, steile kliffen en rode rotsbogen met natuurlijke tunnels, die met één been in het water staan. Mirleft was in de jaren ’70 een hippie-oord voor artiesten en muzikanten, nu vind je er nog steeds ‘hipsters’ maar ook sportievelingen, vooral surfers uit Europa! Sidi Ifni was vroeger een Spaanse enclave, nu is het een vissersplaatsje met een centrum in art-deco-stijl, wit geverfde huizen met blauwe kozijnen, een Andalusische tuin en een zeer relaxte sfeer.

 

Ouarzazate en Ait Benhaddou
Ouarzazate is een echte filmstad vanwege de mooie omgeving, de plaats staat ook wel bekend als het Hollywood van Noord Afrika. Hier zijn verschillende films gemaakt, onder andere Lawrence of Arabia en Gladiator. De voormalige garnizoensstad van het Franse vreemdelingenlegioen is tevens de toegangspoort naar de woestijn. Als je in Ouarzazate overnacht kun je met je eigen huurauto de kasbah Ait Benhaddou bezoeken. Deze plaats staat op de UNESCO lijst van werelderfgoederen, het is een mooie kashba welke is omringd door palmbomen. Je kunt de stad het best aan het eind van de middag bezoeken, dan kleurt de ondergaande zon de burcht namelijk prachtig dieprood. Als je de kasbah binnenloopt lijkt het alsof je terug reist in de tijd. Als je de omhoog kronkelende poortjes en straatjes volgt kom je bovenin de kasbah, van waar je een prachtig uitzicht over de omgeving hebt.

 

Zagora
Een rustige stad aan de rand van de woestijn, met stoffige brede straten. Alleen op marktdagen woensdag en zondag wordt de stad uit zijn rust opgeschrikt. ’s Avonds is het in de hoofdstraat gezellig druk bij alle restaurantjes en cafés. Aan het eind van het plaatsje wijst een geschilderde wegwijzer erop dat “Tombouctou” slechts 52 karavaandagen verwijderd is.

Contact
close slider